[AKCIJA] BRKATI STUDENI – MOVEMBER 2018

1 stu

I ove godine članovi Rukometnog kluba KOPRIVNICA-NOA sudjeluju u akciji nebrijanja kroz mjesec studeni kako bi dali podršku Hrvatskoj ligi za borbu protiv raka (HLPR) u podizanju svijesti oko raka prostate.
Da se malo podsjetimo o čemu se ovdje radi:

U brojnim zemljama svijeta mjesec studeni je posvećen prevenciji raka prostate i nazvan je Movember (“brkati studeni”) ili NoShave November (bez brijanja).

Ono što je mjesec listopad za žene i za borbu protiv raka dojke, to je studeni za muškarce i za borbu protiv raka prostate. Četrnaesti Movember i ove godine poziva muškarce diljem svijeta da tijekom studenog puštaju brkove i time daju svoj doprinos podizanju svijesti o raku prostate, ali i o ostalim “muškim” bolestima, kao što je rak testisa, te o zdravlju muškaraca općenito. Svrha obilježavanja mjeseca studenog kao Mjeseca borbe protiv raka prostate je podići svijest o raku prostate koji je u Hrvatskoj po učestalosti drugi najčešći rak u muškoj populaciji. Rak prostate je zloćudni (maligni) tumor koji potječe od stanica prostate. Također ranom detekcijom, 96% slučajeva je izliječivo što znači da je preventiva u ovom slučaju presudna.

Uključivanjem u ovu akciju baš kao i prošle godine naš rukometni klub želi dati podršku udruzi ”Hrvatska liga protiv raka” koja u mjesecu studenom provodi niz kampanja podrške, edukacije i potpore borbi protiv raka prostate. U akciju ”Brkati studeni” uključit će se članovi, treneri i igrači koji će tijekom studenog puštati brkove i bradu.

S ponosom moramo istaknuti da nam je kao redovitim sudionicima ovog projekta ponuđena ugovorna suradnja sa HLPR kako bi postali nositelji ovog projekta za našu županiju. Ovakva suradnja je plod našeg dosadašnjeg rada kao i potvrda da činimo pravu stvar.

Ovogodišnja aktivnost se uvelike razlikuje od prošlogodišnjih. Biranje najboljeg brka će i dalje biti prisutno ali u nekom drugom obliku. Izbor najboljeg brka biti će u zadnjem tjednu mjeseca studenog na Facebook stranici gdje će biti objavljen natječaj za izbor najboljeg brka te će se sudionici moći sami prijaviti. Najbolji brk biti će nagrađen  prigodnom nagradom. Nadalje, na domaćim utakmicama RK Koprivnica-NOA prikupljat će se dobrovoljni prilozi za borbu protiv raka prostate koji će biti proslijeđeni HLPR. Također za predstoječi dan Grada očekuje nas aktivnost na središnjem gradskom trgu kako bi naše sugrađane upoznali s akcijom.

Sve u svemu očekuje nas još jedan zanimljivi mjesec studeni.

Pozivamo ovim putem sve muškarce, sve sportske klubove da tijekom mjeseca studenog puštaju svoje muževne brkove i brade i ne zaborave kontrolirati svoje zdravlje! 

Račun Hrvatske lige protiv raka za uplate donacija je: IBAN HR1523400091100010320 te ovim putem pozivamo sve naše članove i simpatizere da na taj način daju podršku ovoj akciji.

Za sve dodatne informacije stojimo na raspolaganju, Marko Sinković, tajnik mob.098/374572

Prošlogodišnji sudionici akcije Najbolji brk…